NASLOVNA
O NAMA
ODBOR
STATUT
KONTAKT
 

baner

DOKUMENTI
SARADNJA
PRISTUPNICA
SUSRETI
GALERIJA
LINKOVI
ARHIVA

baner
baner

 

 

Najnovije vesti

Statut SOPOS-a

Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije, SOPOS je interesna, dobrovoljna, nestranačka, nezavisna, nevladina organizacija koja je konstituisana radi...

VESTI

ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА РАДНЕ ГРУПЕ
03.07.2018

 

Извештај са састанка радне групе за израду Нацрта Закона о платама државних службеника и намештеника

                        У Министарству државне управе и локалне самоуправе у Београду је дана 02.07.2018. године, одржан састанак Радне групе за израду Нацрта Закона о платама државних службеника и намештеника на коме су присуствовали представници Синдиката СОПОС, а који је уједно значио и почетак јавне расправе о истом закону.

                        На састанку се највише расправљало о висини коефицијента државних службеника уопште, као и коефицијентима који се тичу правосудне администрације.

                        Најпре, предложена је примена и ступање на снагу поменутог закона почев од 1. јануара 2019. године, који ће са Законом о државним службеницима, бити прилика да се реши проблем статуса намештеника, који испуњавају законске услове за државне службеника, као и државних службеника и намештеника који су запослени дуже времена на одређено време.

                        Такође, између чланова Радне групе је постигнута сагласност да је неопходно да се израдом нових правилника о систематизацији дође до одређивања стварних потреба за радним местима у правосуђу, имајући у виду да већ дуги низ година постоји мањи број запослених од стварних потреба.

                        Осим тога, предвиђено је право на напредоавње државних службеника, као и намештеника за које је предвиђено три нивоа напредовања. Прелазак на нове коефицијенте ће се обавити тако да нико не може имати мањи коефицијент од затеченог,  а што се увидом у табелу може и утврдити.

                        Сматрамо да је овај предлог добра основа за даље унапређење права државних службеника и намештеника у правосуђу РС, али напомињемо да је битна ствар да се од стране Владе РС и Министарства правде РС, као наших послодаваца,  предложени закон примени без изузетака.

                        Пошто јавна расправа још траје, молимо да наставите са достављањем примедби и сугестија, како би их благовремено упутили предлагачу.

Главни одбор

 

banerbaner