Trg Vojvode Radomira Putnika 4, Kragujevac

Lat

Statut

Statut Sindikata Organizacije Pravosudnih Organa Srbije. Ovim Statutom bliže se uređuje način organizovanja, sadržaj i metod rada, prava i obaveze članova...

Pristupnica

Zaposleni u pravosudnim organima Republike Srbije postaju članovi sindikata učlanjenjem u Sindikalnu organizaciju potpisivanjem pristupnice, ...

Извештај са састанка одржаног у Министарству правде 27.01.2021.године

  • 28 / Januar 2021

                                                                           

 

Дана 27.01.2021. године одржан је састанак у Министарству правде Републике Србије, на захтев СОПОС-а расправљало се о горућим темама у правосуђу.

Поред повећања од 3,5% и очекиваног повећања од 1,5% у априлу, представници СОПОС-а су затражили информацију о томе, докле се стигло са платним разредима за државну управу и добили информацију да је оформљена Радна група Владе РС, те да је затражено издвајање коефицијената за правосудну администрацију са образложењем да се не би смели изједначавати послови сличног типа у државној управи са пословима у правосуђу, код којих постоји објективан виши ризик и сложеност послова.

Инсистирано је на поштовању и примени чл. 44. ПКУ који се односи на додатак за побољшање материјалног положаја запослених у правосуђу и добили смо уверавање да ће се наставити са досадашњом динамиком исплате у текућој години.

Договорено је да се тамо где постоји простора, у договору са Министарством финансија, изврши проширење и попуна радних места, у складу са кадровским планом и расположивим финансијским средствима.

Посебно је истакнут проблем намештеника и критичног положаја правосудне страже, па је након исказаног интересовања за решавање ових проблема, договорено да се од следећег месеца формира Радна група која би се бавила формално-правним статусом и опремањем правосудне страже.

Обећано је да ће се Министарство ангажовати на превођењу намештеника у државне службенике тамо где постоји законски основ.

Представници СОПОС-а су начелно задовољни показаном конструктивношћу представника Министарства, што нам даје за право да верујемо да ће ствари коначно кренути у правом смеру.

 

SOPOS © 2021. Sva prava zadržana.